Schipper zoekt donornier

Schipper zoekt donornier http://www.schuttevaer.nl/images/plus-oranje-20x20.jpg

Een 54-jarige schipper, die vanwege zijn aandoening niet met zijn naam in de krant wil, vreest binnenkort te moeten stoppen met varen, omdat zijn nieren te slecht functioneren. Hij hoopt voor die tijd een donor te vinden voor een niertransplantatie.

Ongeveer 16.000 Nederlanders hebben zeer slecht functionerende nieren. Zij zijn afhankelijk van dialyse-apparatuur of een transplantatie. Schipper ‘Kees’ heeft een aangeboren nierafwijking. Zijn nieren werken nog maar voor 17% en als zijn conditie nog verder verslechtert zal ook hij drie keer in de week naar het ziekenhuis moeten voor dialyse. Dat is praktisch niet te combineren met zijn lust en zijn leven: varen.

De boodschap komt na eerdere zware tegenslag. In 2012 kreeg Kees een herseninfarct tijdens het varen. Hij kwam in een rolstoel terecht. Maar na twee zware jaren, waarin hij alles opnieuw moest leren, is hij hersteld en heeft zijn vaarpapieren teruggekregen.

Een nieuwe nier zou een uitkomst zijn. Jaarlijks krijgen bijna 1000 mensen een nier van een levende of overleden donor, zo blijkt uit cijfers van de Nederlandse Transplantatie Stichting. Wie voor een nier van een overleden donor in aanmerking wil komen, moet rekening houden met een wachttijd van drie tot vier jaar.

Iets meer dan de helft van de donornieren wordt afgestaan door een gezond persoon bij leven. Vaak is dat een familielid of kennis, maar dat hoeft niet per se. De laatste jaren neemt het aantal donoren dat een nier afstaat aan een onbekende toe. In 2008 waren dat er 20 en in 2015 al 63. Onder wie Hans Bart, directeur van de Nierpatiënten Vereniging Nederland, die in 2013 een nier afstond aan een onbekende. ‘Veel mensen beseffen niet hoe zwaar dialyse is. Vergelijk het met het lopen van een marathon en dat drie keer in de week.’

Ook de 77-jarige Dick stond een nier af. Hij was jarenlang bloeddonor, maar moest daar vanwege zijn leeftijd mee stoppen. Die leeftijdsgrens geldt echter niet voor nierdonatie.

Bang dat ze zelf ooit een nier van een ander nodig zullen hebben zijn beide donoren niet. ‘Een nierziekte komt niet veel voor. Als het niet in de familie zit en je gezond leeft, op je voeding en bloeddruk let, dan is de kans dat je zelf een nierziekte krijgt heel erg klein’, aldus Bart. Mocht het toch gebeuren dat een donor zelf ooit een nier nodig heeft, dan is wettelijk geregeld dat hij bovenaan de wachtlijst komt.

De nierziekte van Kees is een erfelijke aandoening. Dat betekent dat er in zijn eigen familie niemand een nier kan afstaan. De schipper hoopt dan ook een levende donor te vinden voordat dialyse noodzakelijk is. ‘Als ik moet dialyseren dan kan ik niet varen en heeft het leven voor mij geen zin meer.’

Dit artikel verscheen op 23-01-2017 in de Schuttevaer